Welke oplossing past bij jouw onderneming en hoe maak je er een concurrentieel voordeel van?

Alle markten evolueren aan de hand van veranderende noden en nieuwe tendensen. Dat geldt ook voor de verzekeringssector. In de tweede aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we Pension Consultancy-expert Saskia Defreyne aan de microfoon. Saskia is een gevestigde waarde op vlak van advisering rond aanvullende pensioenen en heeft een uitgebreide kennis van de verzekeringssector en pensioenfondsen.

Hoe een aanvullend pensioen verwerken in je verloningsbeleid?

Aanvullend pensioen = aantrekkelijk loonvoordeel op lange termijn

Bovenop het wettelijk pensioen en het eventuele sectorpensioen, kan je als werkgever nog een aanvullend pensioen voorzien voor jouw werknemers. Een aanvullend pensioen is geen instant cashvoordeel; het is een voordeel op lange termijn. Het wordt vanzelfsprekend pas uitgekeerd wanneer de werknemer op pensioen gaat. Zowel voor werknemer als voor werkgever is het weliswaar fiscaal interessanter dan een loonsverhoging omwille van de mildere fiscaliteit.

Het hangt af van het bedrijf waar je werkt of je een mooi appeltje voor de dorst meekrijgt als je op pensioen gaat.

Vertaal jouw verloningsbeleid naar jouw aanvullend pensioenplan

Als werkgever sta je regelmatig stil bij de verloningsprincipes die je wil hanteren binnen jouw bedrijf. Heb je er ook al over nagedacht om deze principes te implementeren in jouw aanvullend pensioenplan? Een eerste stap is bepalen waar jouw onderneming voor staat. Ben je een caring employer, eerder cost driven of focus je op vrije keuze en autonomie van jouw medewerkers? Een duidelijke keuze voor één van de vele verloningsprincipes geeft niet alleen een sterke basis voor jouw aanvullend pensioenplan, het maakt het ook eenvoudiger om erover te communiceren naar jouw medewerkers.

Stem je pensioenplan af op je verloningsprincipe.

Wil je meer info over hoe je de verloningsprincipes kan vertalen naar jouw aanvullend pensioenplan? Dan raden we je aan om deze gratis whitepaper te downloaden.

Kies bewust voor een verzekeringsoplossing via tak 21 of tak 23 of voor een oplossing binnen een pensioenfonds

Een aanvullend pensioenplan is een collectief voordeel; je sluit het af voor al jouw werknemers. Welke verzekeringsoplossing het best bij jouw organisatie past, hangt sterk af van de risico-appetijt van jouw onderneming. Hoe kies je voor tak 21 of tak 23?

  • Bij een tak 21-verzekeringsoplossing stort de werkgever maandelijks een vaste bijdrage naar een verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds. Deze instantie staat in voor het beheer en garandeert een vast rendement op de bijdrage. Een zeer veilige belegging, maar helaas eentje die in onze huidige economie niet veel opbrengt. De werkgever is daarentegen wel gebonden om een vast rendement uit te keren en zal in vele gevallen de dalende rente via de markt dus moeten compenseren.
  • Ondernemingen gaan daardoor op zoek naar alternatieven en komen steeds vaker terecht bij tak 23-oplossingen. Deze voorzien in een variabel rendement waardoor ze meer risico inhouden, maar op langere termijn vaak een hoger rendement opleveren.
  • Als alternatief voor tak 23-oplossingen kan jouw onderneming ten slotte opteren om het aanvullend pensioenplan onder te brengen in een pensioenfonds. Ook dit biedt een variabel rendement en hangt af van het resultaat van de onderliggende beleggingen.

Behoud controle over het kostenplaatje

Het type pensioenplan dat je als werkgever wil afsluiten, is meteen ook bepalend voor de kostprijs. Kies je voor een plan met vaste bijdrage per maand of liever een bepaald percentage op het loon? Of vind je een cash balance-plan geschikter als pensioentoezegging? Maatwerk is sowieso aanbevolen. Houd ook steeds de bestaande plannen en eventuele garanties uit het verleden die nog door verzekeraars zijn aangegaan in het achterhoofd. Steeds vaker besteden bedrijven het beheer van hun pensioenplan uit aan een gespecialiseerde partner. De twee belangrijkste oorzaken zijn de aard van de materie, die is best complex, en de regelgeving vanuit de overheid die geregeld verandert.

Bij Vanbreda Risk & Benefits kunnen we je adviseren en begeleiden in deze materie. Op deze pagina lees je meer over onze in-house expertise waarop je een beroep kan doen en de actuariële diensten die we aanbieden.

Gebruik aanvullende pensioenen als concurrentieel voordeel

Trends op vlak van aanvullende pensioenen? Die zijn er wel degelijk. Door hierop in te spelen kan je je onderscheiden van jouw concurrenten.

  • We stellen al een tijdje een verschuiving vast bij organisaties van een tak 21-oplossing naar aan tak 23-oplossing. Geen roekeloze actie, maar een weloverwogen keuze om een andere aanpak te omarmen om het beoogde rendement op lange termijn te blijven behalen.
  • Uit recente enquête* blijkt dat de jongere generatie meer dan overtuigd is van de meerwaarde van een pensioen bovenop wat de overheid zal uitkeren op het einde van de loopbaan. Meer dan de helft zou zelfs bereid zijn salaris af te staan voor de opbouw van hun appeltje voor de dorst.
  • We zien dat ondernemingen vandaag vaker durven afstappen van klassieke oplossingen voor het beheer van hun aanvullend pensioenplan en dat de attractiviteit van multiwerkgeversfondsen stijgt. Dit is te verklaren door de volledige ontzorging op vlak van beheer en de governance, de toegelaten autonomie in het beleggingsbeleid van de werkgever en de schaalvoordelen.

bron: de jongerenenquête van PensioPlus van 2021

50% van de jongeren is bereid om loon in te leveren om meer aanvullend pensioen op te bouwen.

Gere­la­teer­de berichten

Videopodcast Marine

Video­pod­cast — Mari­tie­me verzekeringen

Videopodcast
12.04.2024

De dynamische en internationale sector van de maritieme verzekeringen omvat alles dat te maken heeft met het vervoer van passagiers per schip en van vracht via alle transportmiddelen: weg-, spoor-, lucht- en zeevervoer. Dit type verzekeringen is cruciaal om te zorgen dat de wereldwijde handel en logistiek vlot blijven lopen. In de nieuwste aflevering van onze videopodcast vertelt verzekeringsexpert Dirk Maes over het belang van een geschikte dekking voor elk bedrijf in de logistieke toeleveringsketen. Hij bespreekt ook de unieke positie van de Belgische markt en de uitdagingen waaraan de maritieme sector het hoofd moet bieden bij de transformatie naar een groenere toekomst.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Maritieme verzekeringen
Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Ambu­lant plan

Videopodcast
23.02.2024

Hoe zit het precies met de terugbetaling van kosten voor tandverzorging, een nieuwe bril of een scan? Je kan voor deze zogenaamde ‘ambulante kosten’ geen aanspraak maken op je hospitalisatieverzekering en je ziekenfonds zorgt slechts voor een beperkte terugbetaling. Omdat ambulante kosten hoog kunnen oplopen, biedt 43% van de Belgische werkgevers vandaag al een ambulant plan aan dat aan deze kosten tegemoet komt. In de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, vertelt verzekeringsexpert Bert Van den Broeck over het belang en de voordelen van deze verzekering voor werkgevers en werknemers.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Ambulant plan
Beeld xavier en jc

Video­pod­cast — Trans­port & logistiek

Videopodcast
17.01.2024

De transport- en logistieke sector is een essentieel onderdeel van de Belgische economie. Hoe kan je jouw chauffeurs met een gerust gemoed de baan op sturen? En ben je je voldoende bewust van de aansprakelijkheid die je als bedrijf aangaat, bijvoorbeeld wanneer je goederen in bewaring neemt? In de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, zoomen we in op de verzekeringsuitdagingen voor transportbedrijven en logistieke dienstverleners. Verzekeringsexpert Jean-Christophe Demeure vertelt over de bekende en nieuwe risico’s. Ook de switch naar digitalisering en hernieuwbare energie in deze sector komt aan bod.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Transport & logistiek
PNEF01385

Upda­te Tak 21 groeps­ver­ze­ke­rin­gen: opnieuw stij­ging van de intrestvoeten

Pension consultancy
13.12.2023

De rente op Belgische staatsleningen op 10 jaar (de zogenaamde Lineaire Obligaties of OLO’s) zit sinds begin 2022 in stijgende lijn met opnieuw positieve intrestvoeten. Dit heeft ook een positief effect op de groepsverzekeringen in Tak 21. Daar hebben de meeste verzekeraars hun intrestvoeten recent substantieel verhoogd. We geven een update van de actuele situatie en lichten de mogelijkheden toe.

Lees meer
Lees meer over Update Tak 21 groepsverzekeringen: opnieuw stijging van de intrestvoeten

Gere­la­teer­de inzichten

BSZF02174

Gewaar­borgd inko­men: rech­ter oor­deelt dat beper­king van psy­chi­sche stoor­nis­sen in col­lec­tie­ve ver­ze­ke­ring dis­cri­mi­ne­rend is

Personen
22.04.2024

Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) blijkt dat het aantal Belgen dat meer dan een jaar thuiszit door een burn-out of depressie in 4 jaar tijd met 40 procent is gestegen. Dat cijfer is zorgwekkend. Het belang neemt toe om als werkgever een verzekering gewaarborgd inkomen af te sluiten voor medewerkers in geval zij arbeidsongeschikt worden. Een recente rechterlijke uitspraak over de beperking van psychische stoornissen in deze verzekering zorgt voor ophef binnen de verzekeringssector. We lichten de werking van deze verzekering en de impact van de concrete case toe.

Lees meer
Lees meer over Gewaarborgd inkomen: rechter oordeelt dat beperking van psychische stoornissen in collectieve verzekering discriminerend is
SEAF01569

Zelf­stan­di­gen kun­nen ver­ze­ke­ring gewaar­borgd inko­men ver­len­gen tot 67 jaar

Personen
17.04.2024

De wettelijke pensioenleeftijd in België is momenteel nog 65 jaar, maar schuift op tot 66 jaar vanaf 2025 en 67 jaar vanaf 2030. Het is daarom aangewezen om als zelfstandige ook je verzekering gewaarborgd inkomen te verlengen tot 67 jaar. Deze verzekering heeft vele voordelen, waaronder de garantie dat je tot aan je wettelijke pensioenleeftijd verzekerd bent tegen inkomensverlies als gevolg van een arbeidsongeschiktheid door ziekte of ongeval. We leggen je in bijgevoegde nota graag uit hoe je jouw huidige verzekering eenvoudig kan verlengen.

Lees meer
Lees meer over Zelfstandigen kunnen verzekering gewaarborgd inkomen verlengen tot 67 jaar
Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Ambu­lant plan

Videopodcast
23.02.2024

Hoe zit het precies met de terugbetaling van kosten voor tandverzorging, een nieuwe bril of een scan? Je kan voor deze zogenaamde ‘ambulante kosten’ geen aanspraak maken op je hospitalisatieverzekering en je ziekenfonds zorgt slechts voor een beperkte terugbetaling. Omdat ambulante kosten hoog kunnen oplopen, biedt 43% van de Belgische werkgevers vandaag al een ambulant plan aan dat aan deze kosten tegemoet komt. In de nieuwe aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, vertelt verzekeringsexpert Bert Van den Broeck over het belang en de voordelen van deze verzekering voor werkgevers en werknemers.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Ambulant plan
PWF00029

Betaal nu al voor uw late­re hospitalisatiepolis

Pers
12.12.2023

Zowat 45% van de Belgen heeft een hospitalisatieverzekering via zijn werkgever. Een welgekomen extralegaal voordeel, maar wat als u van job verandert of met pensioen gaat? Een wachtpolis kan het antwoord zijn. Karolien Goethals, adviseur Employee Benefits, licht dit verder toe in De Tijd.

Lees meer
Lees meer over Betaal nu al voor uw latere hospitalisatiepolis

Ons team staat voor je klaar. Hoe kun­nen we jouw onder­ne­ming helpen?

Naam
Consent 
Consent2 
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.